Składniki:
filet z piersi kurczaka , 0,5 kg
mała cebula, 1 szt
bułka czerstwa, 1 szt
jajo, 1 szt
bułka tarta, 0,5 szkl
sól i pieprz do smaku, 0,5 łyżeczki
ziemniaki, 0,5 kg
mleko, 2 łyżki
masło, 1 łyżeczka
sól, 1 łyżeczka
koperek, 1 łyżka
marchew, 3 szt
masło, 1 łyżka
bułka tarta , 1 łyżka
olej do smarzenia, 2 łyżki
Filet umyć, osuszyć i zmielić w maszynce wraz z cebulą i namoczoną czerstwą bułką. Dodać świeże jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i formować klopsy (ja robię duże). Obtoczyć w tartej bułce i spłaszczyć na ok 1 cm wysokości. Na patelni rozgrzać olej i układać tak uformowane klopsy. Smażyć krótko na złoty kolor. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Następnie odlać wodę, dodać mleko, masło i zrobić puree. Posypać koperkiem. Marchew ugotować w całości. Odlać wodę i po przestygnięciu pokroić na grubsze krążki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z bułką tartą i polać tym marchew. Do gotowego dania podaję kompot własnej roboty ze świeżych jabłek.