Składniki:
bułka grahamka, 2 sztuki
ser żółty, 4 plasterki
czerwona papryka, 1/2 strąka
roszponka Vital Fresh, 1 szklanka
szpinak baby Vital Fresh, 30 dag
ząbek czosnku, 1 sztuka
kasza jaglana, 8 łyżek
przecier pomidorowy, 2 łyżki
ketchup pikantny, 2 łyżki
musztarda (najlepiej z całymi ziarnami gorczycy), 3 łyżki
posiekana natka pietruszki , 3 łyżki
olej, 2 łyżki
sól morska i czarny pieprz do smaku,
suszone oregano, szczypta
siemię lniane, 1 płaska łyżka
opcjonalnie mąka pszenna, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Aleksandra (Chorzów)
(Głosów: 120)
1. Kaszę jaglaną prażymy by pozbyć się goryczki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (15-20 minut w zależności od chłonności kaszy).
Ugotowaną kaszę dokładnie odsączamy i przekładamy do miski.
Do kaszy dodajemy łyżkę siemienia lnianego, łyżkę musztardy i przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy (masa powinna być gęsta i kleista).
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano, sól i pieprze, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut (jeżeli po 10 minutach masa jest zbyt rzadka dodajemy ok. 1 łyżki mąki).
2. Liście szpinaku baby myjemy, dokładnie osuszamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy minutę, a następnie dodajemy przygotowany szpinak, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz smażymy razem przez ok. 4 minuty, aż woda wyparuje, a szpinak stanie się miękki.
3. Paprykę myjemy, kroimy na paseczki. Roszponkę myjemy i dokładnie osączamy na sicie. Resztę musztardy (2 łyżki) mieszamy z ketchupem.
4. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju. Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy okrągłe kotleciki (z tych proporcji wychodzą 4 kotleciki), o grubości ok. 1,5 cm, smażymy je na rumiano, po ok. 4-5 minut z każdej strony obracając je (należy to robić bardzo delikatnie) i pilnując by się nie przypaliły.Usmażone kotlety trzymamy w cieple.
5. Przystępujemy do składania burgerów:
a) bułki rozcinamy na pół, każdą połówkę opiekamy w piekarniku (lub tosterze). Zarówno spody jak i wierzchy bułek smarujemy przygotowanym sosem (musztardowo-ketchupowym).
b) na spodach bułek wykładamy: 1 plaster sera żółtego, duszony szpinak z czosnkiem, a następnie 1 kotlet jaglany, paseczki papryki, odrobinę roszponki i znowu: resztę szpinaku, kotlet jaglany i ser, przykrywamy wierzchami.
Od raz podajemy lub (jeżeli to konieczne) podgrzewamy w piekarniku).