Składniki:
ryż do sushi, 250 dag
liście nori , 4 szt.
stek z tuńczyka , ok. 15 dag
sałata , 4 duże liście
ogórek zielony, 0,5 szt.
majonez lub serek kanapkowy naturalny, 3-4 łyżki
ocet ryżowy , 15 ml
cukier, 1 łyżka
imbir marynowany, 5 dag
kiełki np. rzodkiewki, mała garść
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Magdalena (Wrocław)
(Głosów: 39)
Ryż do sushi ugotować w wodzie w proporcjach: na szklankę ryżu 1,5 szklanki wody. Gotować 10 minut na małym ogniu, po czym wyłączyć kuchenkę i pozostawić na kolejne 10 minut pod przykryciem. Ostudzić. Kieliszek octu ryżowego wymieszać z łyżką cukru, aż do rozpuszczenia, po czym wlać do ryżu. Płat nori położyć na bambusowej macie. Zwilżyć dłonie i rozprowadzić cienką warstwę ryżu na nori. Zostawić 1-2 cm margines przy dalszym brzegu nori. Nałożyć majonez (lub serek), liście sałaty, słupki ogórka, grillowanego tuńczyka oraz w linii wzdłuż ryżu w odległości 1/3 od bliższego brzegu płatu nori. Zwilżyć pusty kawałek nori. Unieść brzeg maty i ciasno zwinąć wraz ze składnikami. Zwinąć w rulon. Pokroić nożem na około 2 cm kawałki.
Ułożyć na talerzu razem z marynowanym imbirem oraz kiełkami.
W miseczce przygotować sos: sos sojowy wymieszać z pastą wasabi. W tak sporządzonym sosie maczać każdy kawałek i przegryzać odrobiną imbiru.