Składniki:
mąka (ciasto), 300g
sól (ciasto), szczypta
zimne masło (ciasto), 130g
cukier puder (ciasto), 75g
jajka (ciasto), 2 małe lub 1 duże
gruszki (wierzch), 5 - 6
sok z cytryny (wierzch), 2 łyżki
śmietana 30% (wierzch), 3/4 szklanki
jogurt grecki (wierzch), 110g
jaja (wierzch), 3
cukier puder (wierzch), 4,5 łyżki
ekstrakt z wanilii (wierzch), 1 łyżeczka
maliny (wierzch), 3/4 szklanki
płatki migdałowe (wierzch), łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Natalia (Przeworsk)
(Głosów: 196)
Składniki dla formy 26-28 cm. :) Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnice, dodajemy szczyptę soli. Siekamy razem z masłem, jak składniki się połączą w grudki, dodajemy jajo (lub jaja) i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i schładzamy w lodówce około 40 min. Ciasto rozwałkować cienko pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu. Placek przenieść do formy (niesmarowanej masłem) i ponakłuwać widelcem. Zapiec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 10-15 minut (najlepiej w termoobiegu). Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Wypukłe części lekko naciąć w kratkę lub paski, natrzeć sokiem z cytryny. Wydrążyć gniazda nasienne gruszek, a do powstałego zagłębienia wsadzić po 1 malinie. W misce wymieszać widelcem : śmietanę, jogurt, jaja, cukier i esencję. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki, zalać masą. Piec jeszcze 30 - 35 minut. W połowie pieczenia posypać płatkami migdałowymi. Jeżeli brzegi za mocno się przypiekają, przykryć ja dookoła folią aluminiową (błyszcząca strona u góry). Posypać malinami.