Składniki:
pestki dyni, 0,5 szkl
nasiona słonecznika, 0,5 szkl
czerwona papryka, 1
suszone pomidory, 4
Oliwa z oliwek , 0,5 szkl
ząbki czosnku, 2
makaron duże muszelki, 100 g
sól, 0,5 łyżeczki
Nasiona słonecznika i pestki dyni należy zalać letnią wodą i odstawić na 4 godziny. Namoczone i odcedzone pestki miksujemy blenderem wraz z pokrojoną (oczywiście umytą) papryką z suszonymi pomidorami dolewając stopniowo oliwę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy dodając pod koniec rozdrobniony czosnek i sól do smaku. Makaron gotujemy na małym ogniu do miękkości, odcedzamy i przelewamy zimną wodę. Muszle ugotowanego makaronu nadziewamy sosem pesto. Możemy podawać na gorąco lub zimno w zależności od upodobania. Ja do dekoracji użyłam plastrów pomidora, liści pora i zielonego groszku. Smacznego.