Składniki:
jajka kl. L, 6 sztuk
mąka pszenna typ 450, 3/4 szkl
cukier kryształ, 3/4 szkl
mąka ziemniaczana, 1/4 szkl
śmietanka kremówka, 330 ml
czekolada mleczna, 200 g
serek mascarpone, 250 g
masło 82 % tłuszczu, 200 g
cukier puder, 300 g
gotowa masa cukrowa, 800 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Katarzyna (Odrzywołek)
(Głosów: 5)
Białka oddziel od żółtek, białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodawaj cukier kryształ, cały czas miksując, następnie po jednym żółtku, również nie przerywając miksowania. Do masy dodaj stopniowo przesiane mąki, delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 24cm i piecz do suchego patyczka - około 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij biszkopt z piekarnika i razem z blaszką upuść na podłogę z wysokości około 60 cm, wstaw do piekarnika i studź przy uchylonych drzwiczkach.
Śmietankę zagotuj, dodaj połamane czekolady, rozpuść. Dokładnie schłodź, najlepiej całą noc. Zimny krem dokładnie zmiksuj, dodaj stopniowo mascarpone. Masło zmiksuj na puszysto, dodaj cukier puder. Biszkopt przekrój na trzy części, możesz nasączyć ulubionym ponczem, przełóż kremem czekoladowym. Krem maślany dokładnie rozsmaruj po wierzchu i bokach tortu, schłodź całość w lodówce przez około 2 h. Masę cukrową cienko rozwałkuj, obłóż nią tort, na wierzchu ułóż ulepione również z masy cukrowej figurki. I gotowe! :)