Składniki:
kurczak, 1 lub 2
kukurydza, 2
pieczarki, 300 g
papryka, 2 sztuki
cukinia, 1 sztuka
pomidorki koktajlowe, 20 sztuk
cytryna, 1 sztuka
bulionetki , 2 sztuki
sól, pieprz, do natarcia
majeranek, do natarcia
masło , 100g
czosnek, 5 ząbków
czubryca zielona, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Gdynia)
(Głosów: 65)
Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, czubrycą i majerankiem Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z masłem. Masło czosnkowe włożyć pod skórę na piersiach kurczaka ( najlepiej co najmniej 2 h. przed pieczeniem) .Do środka kurczaka włożyć 1/2 cytryny. Nogi kurczaka związać sznurkiem. Położyć kurczaka na blachę.Pokroić cukinię,pieczarki i paprykę i dodać na blachę. Dołożyć pomidorki koktajlowe. 2 bulionetki rozpuścić w 1 i 1/2 szkl. wody. Połowę rosołku wylać na blachę, a resztą podlewać kurczaka co 20 min. Całość piec ok 1 godziny w 180-190 C. Podawać z ryżem,ziemniakami lub pieczywem czosnkowym i koniecznie w dobrym towarzystwie.