Składniki:
Łosoś norweski Kąski, 75 g
Mleko, 250 ml
woda lekko gazowana, 250 ml
mąka, 1 szkl
jajka, 2 szt
olej rzepakowy, 5 łyżek
koperek, pęczek
małe ogórki, 3 szt
jogurt naturalny typu greckiego, 200 ml
sól, do smaku
pieprz ziołowy, do smaku
zioła prowansalskie, do smaku
słodka papryka, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ewelina (Warka)
(Głosów: 4020)
Do miski wlewamy wodę i mleko, dodajemy jajka, mąkę, posiekany koperek (ok. 5 łyżek) oraz przyprawy (ja dodałam płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, łyżeczka ziół prowansalskich i pół łyżeczki słodkiej papryki). Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15 - 20 minut. Smażymy naleśniki.
Pozostały koperek oraz ogórki starte na tarce mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku.
Z naleśników wycinamy koła (np. szklanką) i przekładamy sosem i kawałkami łososia. Możemy również po prostu zawinąć naleśniki z sosem i łososiem. ;-)
Smacznego!