Składniki:
Kasza jaglana, 2 szklanki
Brzoskiwinie w syropie, 1 duża puszka
Banany, 2 duże sztuki
Mąka kukurydziana / ziemniaczana, 2 kopiaste łyżki stołowe
Rodzynki, 200 gram
Aromat waniliowy,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Miła (Katowice)
(Głosów: 121)
Aby przygotować to zdrowe oraz smakowite ciasto, najpierw trzeba przygotować kaszę: Kaszę jaglaną lekko uprażyć w garnku (aby pozbyć się goryczki), do momentu kiedy będzie wydobywać się delikatny orzechowy aromat. Dodać 4,5 szklanki zimnej wody i jak kiedy wrzeć dodać syrop z brzoskwiń oraz zmniejszyć ogień. Po 3 minutach wyłączyć ogień i trzymać pod przykryciem - po około 20 minutach kasza powinna być miękka.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników - namaczamy rodzynki, kroimy polówki brzoskwiń w plasterki, obieramy i kroimy banany. rodzynki po odsączeniu oprószamy mąką.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni wraz z termoobiegiem.
Formę okrągłą (28 cm) lekko natłuszczamy oliwą a na spód wysypujemy wiórki kokosowe (polecam posypać je dodatkowo kakao).
Do kaszy jaglanej wrzucamy wszystkie składniki (oprócz brzoskwiń i rodzynek) i blendujemy na gładką masę i teraz dodajemy rodzynki. Masa nie powinna być za rzadka. W tym momencie, można spróbować czy nie dodać więcej bananów lub innego słodzika, jeżeli nie to przekładamy masę do formy, wyrównujemy i z góry wciskamy mniej więcej połowę brzoskwiń, ponownie wygładzamy ciasto i układamy z góry brzoskwinie dla dekoracji.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 - 60 minut do suchego patyczka. Ciasto musi ostygnąć - inaczej nie będzie dało się go pokroić.
Najlepiej zrobić je wieczorem na następy dzień.
Smacznego!