Składniki:
pojedyncze piersi z kurczaka, 4
przyprawa do kurczaka,
papryka słodka,
wegeta,
czosnek granulowany,
tymianek, bazylia, rozmaryn , świeże lub suszone
olej,
ryż, 400 g
kurkuma, 0,5 łyżeczki
sól,
papier do pieczenia,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Dagmara (Pszów)
(Głosów: 1)
Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy, ewentualnie wyrównujemy, żeby kotlet był równej grubości.
Papier do pieczenia obcinamy na prostokąty o wymiarach ok. 16x30 cm. Składamy na pół. Rozłożony papier smarujemy olejem, posypujemy przyprawami (oszczędnie z solą). Rozkładamy kotlety po jednym na każdy papier. Na mięso kładziemy gałązkę rozmarynu, po 1 liściu bazylii i 1 gałązce tymianku (jeżeli nie mamy świeżych ziół to poprzestajemy na suszonych). Papier składamy tak by powstały sakiewki z mięsem w środku. Na patelnię lejemy ok. 2 łyżek oleju, rozgrzewamy i wkładamy sakiewki. Pieczemy ok. 3-4 min. z każdej strony, następnie podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i dopiekamy jeszcze ok. 5 min. na małym ogniu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. 1 minutę przed końcem gotowania wsypujemy 0,5 łyżeczki kurkumy (barwi ryż na żółto). Wykładamy na talerze ryż, mięso bez papieru i polewamy ryż powstałym sosem. Smacznego!