Składniki:
Pomidory, 1 kg
Cebula, 2 szt.
Papryka żółta, 1 szt.
Papryka czerwona, 1 szt.
Czosnek, 4 ząbki
Pieprz, 2 łyżeczki
Oregano, 2 łyżeczki
Bazylia, 1 łyżeczka
Papryka chilli, 1 szt.
Parówki, 500g
Pietruszka, do smaku
Chleb, 6 kromek
Mąka, 3 płaskie łyżeczki
Woda, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Agnieszka (Lichynia)
(Głosów: 18)
Parówki kroimy w plasterki i pieczemy na patelni. Do dużego garnka wrzucamy pomidory, cebule, 4 ząbki czosnku,pieprz, oregano, bazylię, paprykę chilli i pietruszkę. Zawartość garnka rozdrabniamy blenderem aż powstanie w miarę jednolity sos. Żółtą i czerwoną paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do sosu. Sos wstawiamy na piec aby się zagotował. Do gotującego się sosu dorzucamy podpieczone parówki i trzymamy ok 10 min. na ogniu. Potrawę możemy zagęścić dodają do niej mąkę którą wcześniej roztrzepiemy w wodzie. Potrawę podajemy z chlebem lub grzankami. Bon Appétit :)