Składniki:
lody waniliowe, 500 ml
herbatniki, 250 g
kokos, 200 g
olej, 500 ml
jajka, 2 szt
maliny, 500 g
cukier, 2 łyżki
mąka ziemnaiczana, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Jaworzno)
(Głosów: 1)
Herbatniki kruszymy bardzo dokładnie i mieszkamy z kokosem. Z lodów formujemy kulki i obtaczając je w kokosie z herbatnikami, bardzo mocno ściskamy i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie obtaczamy kulki w roztrzepanych jajkach i ponownie i kokosie z herbatnikami. Wkładamy lody do zamrażarki najlepiej na całą noc.
Do rondelka wlewamy olej,tak żeby kulki mogły w nim pływać,gdy będzie bardzo dobrze rozgrzany, wkładamy kulki po 2 sztuki i smażymy ok. 40 sek. aż będą miały złoty kolor,osuszamy na ręczniku papierowym, podajemy z sosem malinowym. SOS MALINOWY maliny gotujemy w garnku z cukrem, aż odparuje część wody, następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Sos można delikatnie zagęścić mąką.