Przepis konkursowy

SMAŻONE LODY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
lody waniliowe, 500 ml
herbatniki, 250 g
kokos, 200 g
olej, 500 ml
jajka, 2 szt
maliny, 500 g
cukier, 2 łyżki
mąka ziemnaiczana, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Katarzyna (Jaworzno)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Herbatniki kruszymy bardzo dokładnie i mieszkamy z kokosem. Z lodów formujemy kulki i obtaczając je w kokosie z herbatnikami, bardzo mocno ściskamy i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie obtaczamy kulki w roztrzepanych jajkach i ponownie i kokosie z herbatnikami. Wkładamy lody do zamrażarki najlepiej na całą noc. Do rondelka wlewamy olej,tak żeby kulki mogły w nim pływać,gdy będzie bardzo dobrze rozgrzany, wkładamy kulki po 2 sztuki i smażymy ok. 40 sek. aż będą miały złoty kolor,osuszamy na ręczniku papierowym, podajemy z sosem malinowym. SOS MALINOWY maliny gotujemy w garnku z cukrem, aż odparuje część wody, następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Sos można delikatnie zagęścić mąką.
Sałatka ze szpinaku pod sosem vinegret
Sałatka ze szpinaku...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 14
Tort lodowy
Tort lodowy
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 21
Tacos z filetem z piersi kurczaka
Tacos z filetem z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4
Cannelloni z mięsem i szpinakiem
Cannelloni z mięsem i...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 48
Ziemniaczane bułeczki ze szpinakiem i piersią z kurczaka
Ziemniaczane bułeczki...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4
Spaghetti w sosie śmietanowo-szpinakowym
Spaghetti w sosie...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 11