Przepis konkursowy

TARTA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I TRUSKAWKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka pszenna tortowa Złote Pola, 150 g
Migdały zmielone, 50 g
Cukier puder, 2 łyżki
Sól, szczypta
Masło Extra Mleczna Dolina, 100 g
Jajko, 1 szt.
Biała czekolada, 1 tabliczka
Serek Mascarpone, 500 g
Truskawki, 500 g
Płatki migdałowe, 50 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Małgorzata (Płoki)
(Głosów: 15)


Zostań mistrzem kuchni

Mąkę pszenną, migdały zmielone, cukier puder, sól i schłodzone masło oraz jajko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (kulki można zastąpić fasolą lub ryżem). Piekarnik nagrzać do 220 ºC, następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 200 ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Po upływie 15 min. wyjąć tartę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu spodu rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Mascarpone ubić, następnie powoli dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na kruchy spód, a na krem truskawki. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i udekorować tartę. Smacznego :-)
Pyszna domowa pizza
Pyszna domowa pizza
30 min. 8 łatwy
Głosów: 101
Babeczki z malinami
Babeczki z malinami
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 13
RAKOTKRUMPLI
RAKOTKRUMPLI
30-60 min. 6 średni
Głosów: 22
Roladki z kurczaka w kokosie z dyniowym curry i dymką
Roladki z kurczaka w...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 102
PIZZA JAGLANA - bezglutenowa
PIZZA JAGLANA -...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 50
Czekoladowa tarta z bananem
Czekoladowa tarta z...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 17