Składniki:
Mąka pszenna tortowa Złote Pola, 150 g
Migdały zmielone, 50 g
Cukier puder, 2 łyżki
Sól, szczypta
Masło Extra Mleczna Dolina, 100 g
Jajko, 1 szt.
Biała czekolada, 1 tabliczka
Serek Mascarpone, 500 g
Truskawki, 500 g
Płatki migdałowe, 50 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Małgorzata (Płoki)
(Głosów: 15)
Mąkę pszenną, migdały zmielone, cukier puder, sól i schłodzone masło oraz jajko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (kulki można zastąpić fasolą lub ryżem). Piekarnik nagrzać do 220 ºC, następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 200 ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Po upływie 15 min. wyjąć tartę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu spodu rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Mascarpone ubić, następnie powoli dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na kruchy spód, a na krem truskawki. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i udekorować tartę. Smacznego :-)