Składniki:
mleko kokosowe , 700ml
śmietanka kremówka 30%, 300 ml
żelatyna, 7-8 łyżeczek
cukier waniliowy , 1 szt
cukier kryształ, 5 łyżek
maliny, 450 g
wody, 1i 1/2 szkl
żelatyna, 3 łyżeczki
galaretka malinowa, 1 szt
cukier kryształ, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: trudny
Autor:
Małgorzata (Kościan)
(Głosów: 131)
Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką kremówką i podgrzewamy. Możemy zagotować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Żelatynę zalewamy chłodna wodą, tak, aby tylko ją pokryła. Czekamy, aż spęcznieje. Następnie wstawiamy do mikrofali na ok 30 sek, mieszamy. Jeżeli nie rozpuściła się nam wstawiamy na kolejne 30 sek. Wlewamy ją do mleka ze śmietanką i dokładnie mieszamy.
Czekamy, aż zacznie się delikatnie zsiadać. Do tego momentu często ją mieszamy.
Galaretka.
Maliny wsypujemy do rondelka dolewamy wodę i chwilę gotujemy doprawiamy do smaku cukrem. Miksujemy blenderem, przecieramy przez sito. Żelatynę i galaretkę rozpuszczamy w szkl wody i dolewamy do malin. Wylewamy ją na płaską blaszkę i wstawiamy do lodówki. Kiedy się zetnie wycinamy foremkami dowolne kształty.
Z litrowego kartonu po napoju czy mleku odcinamy górną cześć z kapslem. Wlewamy odrobinę panna cotty i wstawiamy do zamrażarki. Następnie układamy na dnie jeden na drugim wycięte kształty z galaretki i zalewamy tężejąca paana cottą. Wstawiamy to do lodówki na kilka godzin, aby się ścięła.
Następnie rozcinamy delikatnie opakowanie i wyjmujemy gotowy deser.
Dekorujemy dowolnie.