Składniki:
jogurt typu greckiego, Tolonis, 800 g
sól, łyżeczka
oliwa z oliwek lub pół na pół z olejem, szkl.
rozmaryn, gałazka
tymianek, gałązka
czosnek, 2 ząbki
chili w płatkach, łyżka
przyprawa zaatar, łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Beata (Łódź)
(Głosów: 12)
serek: sito wyłożyć paroma warstwami gazy l. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się zbierać serwatka. Wymieszać jogurt z solą , a następnie przełożyć jogurt na wyłożone sitko. Zawinąć końce gazy, powiesić nad sitem (można wstawić do lodówki, ale ja ostatnio zostawiam w kuchni) odsączać ok 24 godzin .
serowe kulki: Po tym czasie uformować z serka kulki wielkości orzechów. Zrobiłam 16 kulek. Talerz lub tackę wyłożyć ręcznikiem kuchennym, na nim ułożyć serowe kulki, przykryć lekko drugim ręcznikiem, wstawić do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach ser wyjąć, ręczniki zmienić na świeże, wstawić do lodówki na kolejną dobę. Serowe kulki ułożyć w słoiku, dodać zioła , zalać oliwą. Przykryć i przechowywać w lodówce.
podawanie:
Tuż przed podaniem wyjąć serowe kulki z oliwy i obtoczyć w przyprawach. Możemy użyć np za\\\'atar i płatki chili . Można też serek zjadać sam, bez przypraw. Smacznego!