Składniki:
Maliny (lub inne owoce), 400g
Margaryna, 250g
Mąka, 400g
Jaja, 5 szt.
Olej, 100ml
Budyń śmietnkowy, 2 szt.
Cukier puder, 1,5 szkl
Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Karolina (Włocławek)
(Głosów: 41)
Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, połowę cukru pudru oraz pokrojoną margarynę mieszamy ze sobą - można mikserem na lekkich obrotach.
Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części (2:3). Mniejszą część chowamy do zamrażarki na około 45-60 min. Większą część rozwałkowujemy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w temp. 180st.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę. Podczas miksowania dodajemy dwaa budynie a także olej. Na ostygnięte ciasto wylewamy piankową masę, a na niej owoce (ja użyłam malin).
Owoce posypujemy pozostałą częścią ciasta (z zamrażarki) startą na tarce.
Ciasto pieczemy 30-35 min w temp. 180 st. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!