Przepis konkursowy

ORIENTALNA ZUPA Z PIECZONEJ DYNI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
bulion, 1 litr
dynia , 2 kg
cebula, 1 szt
papryczka chili, 1/2 szt
imbir , 1 łyżka
czosnek , 3 ząbki
syrop klonowy, 1 łyżka
limonka , 1 szt
oliwa z oliwek , 3 łyżki
pestki dyni, 1/2 szklanki
sól, szczypta
pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Ewelina (Skierniewice)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek razem z obranymi i lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku. Skropić oliwą na wierzchu i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piecyku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek gdy się zeszkli, dodać posiekaną papryczkę oraz starty imbir i upieczone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy wszystko chwilę i dodajemy ciepłego bulionu. Upieczoną dynię również przekładamy do bulionu (dynia puszcza sporo soku i w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję zupy możemy go dodać do wywaru lub nie) i chwilę razem gotujemy. Gdy dynia będzie się rozpadać blendujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z limonki oraz syropem klonowym, jeśli potrzeba dosalamy. Podajemy z prażonymi pestkami dyni.
Zakręcone Cynamonowe Bułeczki Cinnamon Rolls, z brązowym masłem i polewą miodową
Zakręcone Cynamonowe...
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 84
Cytrynowa słodkość
Cytrynowa słodkość
30-60 min. 8 średni
Głosów: 1801
Łosoś ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym i truskawkami
Rolada biszkoptowa z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 3
Sałatka piękności
Sałatka piękności
30 min. 2 łatwy
Głosów: 22
Kokosowa panna cotta z sosem z mango
Kokosowa panna cotta z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 307