Składniki:
bulion, 1 litr
dynia , 2 kg
cebula, 1 szt
papryczka chili, 1/2 szt
imbir , 1 łyżka
czosnek , 3 ząbki
syrop klonowy, 1 łyżka
limonka , 1 szt
oliwa z oliwek , 3 łyżki
pestki dyni, 1/2 szklanki
sól, szczypta
pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ewelina (Skierniewice)
(Głosów: 2)
Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek razem z obranymi i lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku. Skropić oliwą na wierzchu i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piecyku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek gdy się zeszkli, dodać posiekaną papryczkę oraz starty imbir i upieczone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy wszystko chwilę i dodajemy ciepłego bulionu. Upieczoną dynię również przekładamy do bulionu (dynia puszcza sporo soku i w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję zupy możemy go dodać do wywaru lub nie) i chwilę razem gotujemy. Gdy dynia będzie się rozpadać blendujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z limonki oraz syropem klonowym, jeśli potrzeba dosalamy. Podajemy z prażonymi pestkami dyni.