Składniki:
Składniki na 1 biszkopt do tortownicy:,
jajka, 5
cukier, 3/4 szkl.
mąka pszenna , 3/4 szkl.
mąka ziemiaczana , 1/4 szkl
borówki , 3/4 szkl.
Masa do przełożenia blatów biszkoptów:,
śmietana 30 % lub 36% , 400 ml.
serek mascarpone, 2 szt.
Masa do udekorowania torta:,
masło, miękkie, pokrojony na małe kawałki, 600 g
białka , z 8 jaj
cukier , 300 g
sól, szczypta
barwnik różowy,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Sanok)
(Głosów: 80)
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Borówki obsypac delikanie mąką i wyłożyć na wierzch biszkoptu.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Upiec takie same trzy biszkopty. Masa do przełożenia blatów : 400 ml schłodzonej śmietany ubić na sztywno, dodać pod koniec ubijania cukru pudru (1/2 szklanki- można więcej lub mniej w zależności o upodobań do słodkości ;) Do ubitej śmietany dodać serki mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Wystudzone blaty wyłożyć powstałym kremem, boki i wierzch tortu również. Masa do dekoracji tortu: Białka umieścić w misie miksera wraz ze szczyptą soli.
W garnku zagotować wodę i postawić na nim misę z białkami, ubijać chwilę.
Dosypać cukier. Ubijać trzepaczką lub widelcem do momentu aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to rozcierając masę między palcami- ziarenka cukru nie powinny być wyczuwalne). Potrwa to kilka minut.
Jeśli białka z cukrem mocno się zagrzały, odstawić je na chwilę, by trochę przestygły
Misę z masą umieścić w mikserze i końcówką do ubijania białek, ubijać przez około 10 minut, aż masa będzie bardzo gęsta i zimna.
Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując.
Może się zdarzyć, że po jakimś czasie czasie ubijania masa stanie się rzadsza i będzie wyglądała na zważoną. TO NIC ZŁEGO. Po kilku minutach dalszego miksowania, krem zgęstnieje i będzie gotowy. O tym, że krem jest gotowy poinformuje Was charakterystyczne mlaskanie o ścianki miksera. Róże: Gotowy krem przełóż do trzech miseczek, do dwóch dodaj barwnik różowy, do jednej więcej do drugiej mniej. Rękaw cukierniczy/woreczek z dużą tylką w kształcie otwartej gwiazdy napełnić ciemnoróżowym kremem i zaczynając od najniższej warstwy tortu pokryć go dookoła rzędem róż. Różę robi się w następujący sposób: obrać sobie punkt, który będzie środkiem różyczki, trzymając tylkę prostopadle do boku tortu wycisnąć w tym miejscu trochę kremu, a następnie zatoczyć dookoła niego koło. Woreczek umyć lub wymieniamy na nowy i napełnić go kremem jasnoróżowym. Bezpośrednio nad warstwą ciemnoróżowych róż utworzyć rząd jasnoróżowych. W związku z tym, iż tego koloru dość sporo mi zostało postanowiłam również nim wypełnić srodek tortu.
Ponownie umyć woreczek lub zmienić na nowy i napełnić go jasnym kremem (bez barwnika) i tworzyć kolejne różyczki.