Przepis konkursowy

TORT KOKOSOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 5 szt.
mąka, 5 łyżek
cukier, 5 łyżek
dżem, sok malinowy, 1/2 szklanki
śmietana 36%, 330 ml
serek mascarpone, 1 szt.
wiórki kokosowe, 1 opakowanie
wafelki rurki, 1 opakowanie
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Marta (Kraków)
(Głosów: 126)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: żółtka oddzielić od białek, żółtka ubijamy z cukrem, białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy składniki dodając mąkę i wykładamy do małej tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30-40 min w temp. 160 stopni. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Krem: Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, potem dodajemy serek mascarpone, mieszamy i według uznania odpowiednią ilość wiórek kokosowych (opcjonalnie cukier puder 2 łyżki, będzie bardziej słodki). Biszkopt kroimy poziomo dwa razy, tak aby wyszły trzy blaty, układamy pierwszy blat na tacy, smarujemy dżemem (najlepiej lekko kwaskowym) potem nakładamy krem, na krem kładziemy drugi blat i znowu smarujemy dżemem i kremem, na to nakładamy trzeci blat i smarujemy kremem cały tort, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi a boki obkładamy rurkami, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem udekorowałam go frezjami. Pomysł na smaczny i pięknie pachnący prezent.
Rurki z bitą śmietaną
Rurki z bitą śmietaną
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1608
Lekka chmurka tortowa
Lekka chmurka tortowa
30-60 min. 4 średni
Głosów: 11
Kokosowy pudding chia z musem bananowym i wiśniami
Kokosowy pudding chia...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 62
Warkocz Francuski
Warkocz Francuski
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 21
Bigos z kurczakiem i grzybkami
Bigos z kurczakiem i...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 1046
Roladki z ciasta francuskiego nadziane jabłkiem
Roladki z ciasta...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 8