Składniki:
cukier, 200g
kakao Magnetic, 60g
masło Extra Mleczna Dolina, 250g
ciemne piwo z miodem, 250ml
śmietana 18% Mleczna Dolina, 140ml
jaja Ale Jaja, 2szt
cukier wanilinowy, 16g
mąka pszenna Złote Pola, 275g
soda, 2 łyżeczki
czekolada mleczna Magnetic, 100g
śmietanka 18%, 2 łyżki
masło Extra Mleczna Dolina, 1 łyżka
Popcorn Na Maxa, 1 szt
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marta (Toruń)
(Głosów: 3963)
W rondelku podgrzej piwo z masłem, aż do jego całkowitego roztopienia. Dodaj do ciepłej masy cukier i kako. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę 18%, jajka, cukier wanilinowy miksuj 6 minut, aż powstanie biała masa. Do mas jajecznej dodać wystudzoną piwną masę i dokładnie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z sodą i przesiej ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenie). Piecz 50min w temp 180 st. (góra-dół bez termoobiegu). Wystudź na kratce. Polewa: Czekoladę, masło i śmietankę wymieszać i rozpuścić na małym ogniu. Wylać na wystudzone ciasto i posypać popcorn. :-)