Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka,
1 cebula,
1 puszka ananasów,
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
olej, 2 łyżki
pieprz, 1 łyżeczka
sos sojowy, 6 łyżek
sok z ananasa, 8 łyżek
brązowy cukier, 5 łyżek
ocet winny, 5 łyżek
woda, 2 łyżki
Z sosu sojowego,soku z ananasa, brązowego cukru i octu winnego-przygotować marynatę. Wrzucić do niej kurczaka pokrojonego w paski. Wstawić na pół godziny do lodówki. Do garnka, na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w paski. Gdy warzywa zmiękną dodać paprykę (pokrojoną w paski) i ananasa (pokrojonego w kostkę). Można podlać wszystko wodą i dusić aż warzywa będą prawie miękkie. Do warzyw dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć jeszcze kilka minut. Wlać marynatę i koncentrat pomidorowy- dobrze wymieszać. W 2 łyżkach wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać ją do gotującego się kurczaka. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem. Podawać z ryżem.