PIERŚ KURCZAKA Z CZOSNKIEM, SZPINAKIEM, JAJKIEM SADZONYM, ZIEMNIAKAMI GOTOWANYMI NA PARZE
Składniki:
Filet z Kurczaka Świat Drobiu, 500g
Ząbków czosnku , 10 szt
Przyprawa do zup w płynie , 1 łyżeczka
Sól , 3 g
Pieprz, 3 g
Oliwa z olwek Costa de Azaite, 1 łyżka
Szpinak Mroźna Dolina, 1 opakowanie
Serek Mascarpone Sotille Gusto, 2 łyżeczki
Masło extra Mleczna Dolina , 3 łyżki
Jajka Ale Jaja, 4 sztuki
Ziemniaki , 8 sztuk
Ser Gouda Światowid, 2 plasterki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Marlena (Kłecko)
(Głosów: 5)
Pierś kurczaka z czosnkiem, szpinakiem jajkiem sadzonym i ziemniakami gotowanymi na parze.
Składniki: Mięso: 2 filety kurczaka Świat drobiu, 8 ząbków czosnku, 1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie, Szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka oliwy z oliwek Costa de Azaite. Filety umyć pokroić na plastry około 2 cm grubości. Czosnek przecisnąć przez praskę zalać oliwą, przyprawą do zup, dodać sól i pieprz. Filety obtoczyć w marynacie zostawić na około 30 minut. Usmażyć na złoty kolor. Szpinak: 2 ząbki czosnku, Opakowanie szpinaku Mroźna Kraina, Szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka masła Extra mleczna Dolina, 2 łyżeczki serka Mascarpone Sottile Gusto, Czosnek obrać przecisnąć przez praskę usmażyć na maśle na złoty kolor, szpinak wrzucić na patelnie, dusić pod przykryciem około 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać serek Mascarpone wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki: 8 średnich ziemniaków, 2 woreczki do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej Padan. Wyszorować ziemniaki, spakować po 4 do jednej torebki, następnie gotować w kuchence mikrofalowej każdą torebkę przez około 7-8 minut. Po wyciągnięciu ściągnąć skórkę z ziemniaków.
Jajka: 4 jajka
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła Extra mleczna Dolina
Usmażyć jajka na maśle, w trakcie smażenia delikatnie doprawić solą i pieprzem
Po ułożeniu na talerzu można posypać kilkoma cienkimi paseczkami sera Gouda Światowid