Przepis konkursowy

RWANE BUŁECZKI SEROWO-CEBULOWE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 2 łyżki + 2 szkl.
cukier, 1 łyżka
świeże drożdże, 20 g
mleko, 1/2 szkl.
masło roztopione, 3 łyżki
jajka, 2 szt.
cebula, 2 szt.
ser żółty, 10 dkg
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Iwona (Wrocław)
(Głosów: 90)


Zostań mistrzem kuchni

Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, zalewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy całość pozbywając się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopionym masłem oraz sól, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy zaczyna odstawać od miski. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. W czasie wyrastania ciasta kroimy cebulę w drobną kostkę i przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto, formujemy kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek. Na górze placka wykładamy przesmażoną wcześniej cebulę, posypujemy startym serem i doprawiamy (uwaga na sól - jeśli ser jest słony najlepiej z niej zrezygnować). Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na mniejsze części (takiej samej wielkości). Kawałki układamy obok siebie w tortownicy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Po tym czasie całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy przez ok. 30-35 min, do momentu zarumienienia wierzchu.
Tarta warzywna
Tarta warzywna
30 min. 4 łatwy
Głosów: 18
Aromatyczny pstrąg w ziołach
Aromatyczny pstrąg w...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 148
Tarta Malinowa z Chmurką Waniliową
Tarta Malinowa z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 222
Śniadaniowe love
Śniadaniowe love
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3928
Tort Dobosz
Tort Dobosz
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 43
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6