Składniki:
piersi z kurczaka, 400 g
ząbek czosnku, 2 sztuk
cebula, 1 sztuk
szpinak w liściach, 1 opakowanie
suszone pomidory, 4-5 sztuk
olej ze słoika z suszonymi pomidorami, 1 łyżka
masło klarowane, 1 łyżka
białe wino wytrawne, 100 ml
śmietana 30%, 50 ml
sól, do smaku
biały pieprz, do smaku
Cebulę i czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na maśle klarowanym z niewielką ilością oleju z pomidorów. Solimy. Dodajemy pokrojone w paski pomidory i znowu chwilę przesmażamy. Dodajemy pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka. Im drobniejsza tym lepiej. Całość smażymy do momentu aż kurczak będzie miał złotawy kolor. Dodajemy szpinak i zalewamy winem. Gotujemy przez 15 minut. W trakcie dolewamy śmietanę i doprawiamy pieprzem kolorowym i białym oraz solą. Gulasz powinien być lekko ostry i dobrze posolony.
Podajemy z kaszą gryczaną.