Składniki:
Mąka, 2 szkl.
Cukier, 2,5 szkl.
Jaja, 9 szt.
Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Margaryna, 1/3 kostki
Twaróg, 1 kg
Budyń śmietankowy, 1 opak.
Mleko, 3 szkl.
Olej, 0,5 szkl.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Paulina (Rumia)
(Głosów: 730)
Z dwóch szklanek mąki, połowy szklanki cukru, jednego jaja, dwóch żółtek (białka zachować) proszku do pieczenia i margaryny zagnieść ciasto i rozłożyć na blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia.
Do dość dużej miski wrzucamy 2 jajka i cztery żółtka (białka zachować), dosypać szklankę cukru i miksować, później dolewamy olej, dosypujemy budyń, dolewamy szklankę mleka i wrzucamy twaróg, miksujemy do uzyskania jednolitej masy, później dolewamy resztę mleka i miksujemy. Uzyskaną masę twarogową przelewamy (jest dość rzadka) na blachę z wcześniej rozłożonym ciastem. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. godziny. Pozostałe białka miksujemy ze szklanką cukru, aż powstanie puszysta biała piana. Po godzinie wyciągamy placek z pieca i na górę wykładamy wcześniej ubite białka. Pieczemy do lekkiego zarumienienia. Ok. 12-15 min. Później wyciągamy ciasto z piekarnika i układamy najlepiej na zimne kafelki. Rosa po jakimś czasie wyjdzie sama :)