Składniki:
pałki kurczaka, ok 1 kg
masło klarowane, 200 g (min.)
rozmaryn świeży, pęczek
pomarańcze, 2-3 sztuki
miód, łyżka
sól, pieprz, szczypta
skórka z cytryny, 1 szt
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Urszula (Wrocław)
(Głosów: 140)
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Tymianek siekamy, ścieramy cytrynę na tarce. do rozpuszczonego masła klarowanego dodajemy startą skórkę z cytryny, rozmaryn, sok z cytryny (łyżka), miód, dużo soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Nacieramy mięsko masą maślaną (najlepiej dzień wcześniej), układamy w naczyniu żaroodpornym, (jeśli została nam masa maślana, polewamy kurczaka), obkładamy gałązkami rozmarynu i plastrami pomarańczy. Pieczemy w 190 stopniach ok 1 godziny. Smacznego!