Składniki:
CIASTO: mąka, 20 dkg.
margaryna, 0,5 szt.
jajko, 1 SZT.
woda, 2 łyzki
sól i pieprz do smaku, szczypta
FARSZ: dynia, 1kg.
ząbek czosnku, 1 szt.
jajka, 2 szt.
cytryna, 1 szt.
kwaśna śmietana, 2 łyzki
ser feta, 15 dkg.
oliwki, 10 dkg.
sól i pieprz do smaku, szczypta
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
LUCYNA (LIPOWA)
(Głosów: 1312)
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Cienko rozwałkować i wykleić nim foremki na tartaletki. Każdą nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować farsz.
Dynię obrać, miąższ pokroić w kawałki i dusić na małym ogniu do miękkości. Zmiksować, dodać zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, jajka i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oliwki pokroić na połówki, trochę odłożyć do dekoracji, pozostałe połączyć z masą dyniową.
Schłodzone ciasto w foremkach wyjąć z lodówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiec ok.10 min. Po tym czasie nałożyć farsz z dyni, posypać pokruszoną fetą, odłożonymi połówkami oliwek i znowu wstawić do piekarnika na kolejne 10 min. Podawać gorące, najlepiej zaraz po wyjęciu z pieca.