Składniki:
mąka, 100 g
kakao , 3-4 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
masło lub margaryna, 100 g
cukier, 100 g
aromat waniliowy, 0,5 łyżeczki
jajka, 2
mleko, 2-3 łyżki
żelatyna, 2 listki
śmietana kremówka 30%, 400 ml
czekolada mleczna lub gorzka, 180 g
woda, 30 ml
miód, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Olesno)
(Głosów: 33)
Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp delikatnie mąką. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, masło, cukier, aromat waniliowy, jajka i mleko wrzuć do jednej miski i ubijaj, aż utworzą jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj jeszcze odrobinę mleka. Przełóż ciasto do formy i piecz w 180` przez około 20 min.
MUS; Żelatynę zanurz w zimnej wodzie. Śmietanę kremówkę ubij na gęstą pianę. Zagotuj wodę z miodem, zdejmij z ognia i lekko ostudź. Dodaj żelatynę (bez wody) i kawałki czekolady i ubij wszystko na gładką masę. Kiedy masa czekoladowa ostygnie wymieszaj ją z bitą śmietaną i przelej na biszkopt. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny aż stężeje. Ostrożnie wyjmij ciasto z tortownicy i udekoruj np. wiórkami czekoladowymi lub obsyp kakao.