Przepis konkursowy

BISZKOPT Z KREMOWYM MUSEM CZEKOLADOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 100 g
kakao , 3-4 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
masło lub margaryna, 100 g
cukier, 100 g
aromat waniliowy, 0,5 łyżeczki
jajka, 2
mleko, 2-3 łyżki
żelatyna, 2 listki
śmietana kremówka 30%, 400 ml
czekolada mleczna lub gorzka, 180 g
woda, 30 ml
miód, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Katarzyna (Olesno)
(Głosów: 33)


Zostań mistrzem kuchni

Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp delikatnie mąką. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, masło, cukier, aromat waniliowy, jajka i mleko wrzuć do jednej miski i ubijaj, aż utworzą jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj jeszcze odrobinę mleka. Przełóż ciasto do formy i piecz w 180` przez około 20 min. MUS; Żelatynę zanurz w zimnej wodzie. Śmietanę kremówkę ubij na gęstą pianę. Zagotuj wodę z miodem, zdejmij z ognia i lekko ostudź. Dodaj żelatynę (bez wody) i kawałki czekolady i ubij wszystko na gładką masę. Kiedy masa czekoladowa ostygnie wymieszaj ją z bitą śmietaną i przelej na biszkopt. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny aż stężeje. Ostrożnie wyjmij ciasto z tortownicy i udekoruj np. wiórkami czekoladowymi lub obsyp kakao.
Ciastka energetyczne
Ciastka energetyczne
30 min. 6 łatwy
Głosów: 27
Pudding chlebowy z białym serem i owocami
Pudding chlebowy z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1
PENNE Z ŁOSOSIEM
PENNE Z ŁOSOSIEM
30 min. 6 łatwy
Głosów: 351
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
Makaron ze szpinakiem...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 3
Smażone plasterki cukinni z farszem
Smażone plasterki...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 73
Ekspresowa napoleonka z owocami leśnymi
Ekspresowa napoleonka...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 58