Składniki:
chleb, 350 g
twaróg tłusty, 500 g
cytryna, 1/2 szt
cukier waniliowy, 1 opakowanie
cukier puder, 150 g
mleko, 200 ml
śmietana kremówka, 100 g
jajka, 3 szt
kiwi, 3 szt
nektarynki, 2 szt
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marta (Wałbrzych)
(Głosów: 1)
Z połowy cytryny wyciskamy sok. Twaróg mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Mleko łączymy z kremówką i jajkami. Chleb kroimy na 1 cm kromki. Z nektarynek usuwamy pestki i kroimy w plasterki. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Kromki chleba maczamy w masie mleczno-jajecznej, następnie na przemian układamy je z masą serową i owocami. Wierzch puddingu polewamy resztą mieszanki mlecznej. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło, możemy posypać cukrem pudrem.