Składniki:
mrożony szpinak , 1 opakowanie (300 g)
czosnek, wyciśnięty przez praskę, 3 zabki
masło klarowane, 2 lyzki
jajka, 4
maka przenna, 1,5 lyzki
serek twarogowy chrzanowy Almette, 2 opakowania
wędzony losoś w plastrach, 400 gram
sól i pieprz do smaku,
Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odsączyć na sitku i przestudzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonego szpinaku. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać ze szpinakiem. Do masy przesiać mąkę i wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowanej blaszce. Piec przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia. Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając je jeden przy drugim i zwinąć jak roladę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Przed podaniem kroić na plastry o grubości 1,5 cm.