Składniki:
dynia hoakido, 1 kg
ryż arborio , 100 g
masło ekstra, 50 g
wino białe, 250 ml
bulion drobiowy, 350 ml
liść laurowy, 3 sztuki
chilli w proszku, 1/2 łyżeczki
imbir w proszku , 1/2 łyżeczki
cebula, 1 duża sztuka
sos sojowy, 1 łyżka
serek wiejski lub jogurt naturalny, 150 g
oliwa ekstra virgin, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Warszawa)
(Głosów: 6)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, umytą i pozbawioną nasion dynię w dwa razy większą. Rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, lekko posolić. Dodać ryż, przesmażyć 3-4 minuty, aż będzie przezroczysty. Dodać dynię, mocno przesmażyć aż zacznie pachnieć. Wlać wino, dodać liście laurowe i masło, dusić pod przykryciem, aż ryż wciągnie wino. Wlać bulion. dodać przyprawy. Gotować 10 minut. Doprawić sosem sojowym i solą. Na gorącym risotto ułożyć porcję serka lub jogurtu i podawać.