Składniki:
mąka , 300 g
kakao , 50 g
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
soda oczyszczona, 1 łyżeczka
sól, 1/2 łyżeczki
cukier, 300 g
mleko roślinne, 375 ml
olej rzepakowy, 125 ml
konfitura lub dżem z malin , 7 łyżek
olejek waniliowy , kilka kropel
mleko kokosowe, 400 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Karolina (Katowice)
(Głosów: 65)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Formę do muffinków smarujemy delikatnie wegańską margaryną lub wkładamy papilotki. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali dwóch naczyń: na mokre i suche składniki. Zaczynamy od wymieszania suchych składników. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy z cukrem i solą. W drugim naczyniu mieszamy mleko roślinne, olej, konfiturę i olejek waniliowy. Następnie łączymy całość, porcjujemy do 3/4 wysokości foremki i wstawiamy do pieca na ok. 45 min. Gdy muffinki ostygną możemy przygotować bitą śmietanę. Mocno schłodzone wcześniej mleko kokosowe (tylko tę twardą część na wierzchu) miksujemy dodając do smaku cukier puder. Smarujemy każdą muffinkę bitą śmietaną i ozdabiamy sezonowymi owocami. Przed podaniem dobrze jest całość wstawić jeszcze do lodówki na co najmniej godzinę.