Składniki:
Łopatka wieprzowa, 500 g
Mięsko rosołowe, 200 g
Pieczarki, 500 g
Papryka świeża, 2 szt
Pomidor, 2 szt
Cebula, 2 szt
Ziemniaki, 3 szt
Papryka ostra, słodka, pieprz, sól, kminek, 1 łyżka
Koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
Oliwa z oliwek, 1 łyżka
Piwo, 1 szklanka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Wysowa-Zdrój)
(Głosów: 963)
Zrobić wywar z mięsa rosołowego i warzyw. Na patelni na oliwie przysmażyć umyte i osuszone, pokrojone w kostkę mięso wieprzowe z posiekaną cebulą, dodać 2 szklanki wody, przyprawy, pomidory i paprykę pokrojone w kostkę oraz grubo pokrojone pieczarki. Dusić na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby wody. Gdy mięso jest prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, piwo i dusić do miękkości.
Ulepić kluseczki czipetki: 2 szkl. mąki, jajko, woda, sól - gęste ciasto makaronowe i lepić w palcach w formie fasolek. Ugotować i przelać zimną wodą. Wszystko razem połączyć z wywarem w 1 garnku i doprawić do smaku na ostro, zaprawić przecierem pomidorowym i gdy się zagotuje odstawić. Najlepiej smakuje następnego dnia, polecam. Smacznego!