Przepis konkursowy

POMARAŃCZOWA POEZJA SMAKU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Pierś z kurczaka , podwójna
Pomarańcze, 4 szt.
Cukier, 0,5 łyżeczki
Masło, 4 łyżki
Oliwa z oliwek Soleada, 4 łyżki
Pieprz, duża szczypta
Sól, duża szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Alicja (Wołomin)
(Głosów: 3990)


Zostań mistrzem kuchni

Piersi z kurczaka należy umyć i pociąć w filety o grubości ok. 2 cm. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Pomarańcze dokładnie myjemy pod gorącą wodą. Obieramy pomarańcze ze skórki, w taki sposób, aby obrać tylko tą pomarańczową część, a pozbyć się białej, która mogłaby być w potrawie zbyt cierpka. Skórkę kroimy w bardzo cieniutkie paseczki. Następnie z dwóch pomarańczy wyciskamy sok. 2 pozostałe pomarańcze kroję na plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na niej filety z kurczaka z obu stron. W malutkim rondelku gotujemy sok pomarańczowy , po chwili dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku,a następnie paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej. Całość gotujemy na dużym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy 3 łyżki masła, cały czas mieszając (do momentu aż sos zgęstnieje). Filety wykładamy na talerz, polewamy sosem pomarańczowym i dekorujemy plasterkami pomarańczy. Podajemy z ryżem.
Kotlety z jajek
Kotlety z jajek
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 1078
Tort z bitą śmietaną i serkiem marscarpone
Tort z bitą śmietaną i...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 12
Polędwiczkowy kompromis
Polędwiczkowy kompromis
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 26
Ciastka twarogowe z marmoladą
Ciastka twarogowe z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 11
Roladki z brzoskwinią w winno-porowym sosie
Roladki z brzoskwinią...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 109
Rożki francuskie bogato szpinakowe fetą doprawione
Rożki francuskie...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1