Składniki:
papryka czerwona, 1 szt
papryka żółta, 1 szt
cukinia, 1 szt
ryż, 200 g
ząbki czosnku, 2 szt
bulion drobiowy ze szczyptą szafranu, 1 l
pomidor, 2 szt
oliwa, 3 łyżki
papryka słodka, 1 łyżeczka
papryka ostra , 1/3 łyżeczki
koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
natka pietruszki, 1 pęczek
sól, pieprz, szczypta
Pierś z kurczaka, 400 g
cebula, 1 szt
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Sarbinowo)
(Głosów: 28)
Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę i cebulę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę,cebulę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i pieprzu (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie bulion) i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
Dodać paprykę w proszku (słodką oraz ostrą), wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodać koncentrat pomidorowy a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty.
Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Smacznego !