Składniki:
jajka, 6
soda, łyżeczka
proszek do pieczenia, łyżeczka
cukier, 150 g
mąka, 115 g
capuccino, 25 g
masło, 40 g
śmietana kremówka, 0.5 l
cukier puder, 2 łyżeczki
serek mascarpone, 250 g
żelatyna, 2 łyżeczki
czekolada mleczna, 200 g
ryż preparowany, 1 opakowanie
serki homogenizowane waniliowe, 2 sztuki
śmietana 18%, 3 łyżki stołowe
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Suchedniòw)
(Głosów: 11)
CIASTO: Żółtka utrzeć z połową cukru na puch, białka ubić na sztywno z resztą cukru.Mąkę,sodę, proszek do pieczenia, capuccino przesiać, masło rozpuścić i ostudzić. Do żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać, powoli dosypywać suche składniki, delikatnie mieszając, na koniec wlać masło. Piec w tortownicy 23 cm ok 30 min w 180 stopniach.Wyjąć, wystudzić, przeciąć na 3 części. I KREM: 0.25 l kremówki ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować. II KREM: Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku, przestudzić. 0.25 l kremówki ubić na sztywno, dodać serki homogenizowane, zmiksować, po czym pomału wlać żelatynę dokładnie wymieszać. Oba kremy włożyć do lodówki na 5 min. W międzyczasie rozpuścić czekolady w rondelku, dodając śmietanę 18%, powoli dosypywać ryż preparowany, zostawiając garstkę do dekoracji. Poczekać chwilę aż przestygnie. Spód ciasta przełożyć kremem I, następnie przykryć kolejnym plackiem, posmarować konfiturą jagodową, wyłożyć krem Il, przykryć ostatnim plackiem. Na wierzch wyłożyć czekoladę i posypać suchym ryżem preparowanym, wstawić do lodówki na ok godzinę. Smacznego!