Składniki:
makaron penne, 200 g
szpinak baby, 200 g
świeży stek z tuńczyka, 150 g
czosnek, 3 ząbki
pomidor malinowy, 2 sztuki
śmietana 18%, 200 ml
sól, 1/2 łyżeczki
pieprz, 1/4 łyżeczki
gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Rogoźno)
(Głosów: 12)
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Świeży stek z tuńczyka kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory, drobno posiekany czosnek i podsmażamy przez minutę. Następnie wszystko zalewamy śmietaną, jak zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wsypujemy świeży szpinak.
Na sam koniec dodajemy ugotowany, gorący makaron i gotujemy przez minutę, sos ma zgęstnieć i oblepić nasz makaron.