Składniki:
Serek mascarpone, 400 g
Syrop klonowy, 50ml
Biała Czekolada Magnetic,
Żelatyna, 3 łyżki
Ciastka Orito, 2 paczki
Masło, 80 g
Śmietana 30%, 100 ml
Borówki Amerykańskie, 400 g
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Dominika (Świdnica)
(Głosów: 165)
Ciasto: Ciastka Orito rozdzielić i oddzielić od kremu. Suche ciasteczka rozkruszyć ręcznie lub za pomocą blendera. W rondelku roztopić 80 g masła, odstawić do ostudzenia. Ostudzone masło wymieszać ręcznie z pokruszonymi ciastkami na gładką masę. Masą wyłożyć blaszkę do tarty, nie musicie jaj uprzednio smarować masłem i wysypywać mąką, ciasto ładnie odchodzi od blaszki :) Ciasto włożyć do lodówki. Krem: W naczyniu wymieszać śmietanę i serek mascarpone. Białą Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy. Mieszać aby nie powstały grudki czekolady. Do masy dodać 50 ml syropu klonowego i ponownie wymieszać. W miseczce rozpuszczamy 3 łyżki żelatyny i po ostudzeniu dodajemy do masy serowej. Krem wylewamy na blaszkę z ciastem. Po 5 minutach gdy masa nieco stężeje dekorujemy wierzch ciasta borówkami. Umieszczamy ciasto w lodówce na około 3 godziny. Ciasto łatwe i warte grzechu. Rozpływa się w ustach :) Smacznego!