Składniki:
jajka, 5szt
mąka pszenna, 1szkl
cukier, 1szkl
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana, 0,5 szkl
ocet, 1 łyżka
sok marchwiowo-bananowy, 1l
budyń śmietankowy, 2 szt
serek mascarpone, 1szt
biała czekolada, 1szt
gorzka czekolada, 1szt
masło, 1 łyżka
mleko, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Beata (Białystok)
(Głosów: 5)
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek i cukru ubić na sztywno pianę. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Dodać ocet, delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy (24 cm) wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40 minut w 180 st.
Kiedy dobrze wystygnie przeciąć na trzy krążki. Przełożenie: Na soku marchewkowym ugotować budyń (analogicznie jak na mleku). Gorącym przekładać placki. Polewa: rozpuścić na parze lub w mikrofali białą czekoladę, wymieszać z mascarpone. Smarować wierzch ciasta - ciasto musi być wystudzone. Pajęczyna: rozpuścić gorzką czekoladę, dodać łyżkę masła i mleko. Polewą zrobić spiralę zaczynając na środku i kierując się na zewnątrz, a następnie czubkiem noża zrobić równomiernie promienie od środka do krawędzi. Pająki: na natłuszczony papier wylać fragmenty pająka (tułów, nogi). Kiedy zastygną (można wstawić do lodówki) sklejać pozostałą polewą. Pająki ustawić na pajęczynie. Smacznego i strasznego. :)