Składniki:
miód, 1/4 szkl.
masło, 80 g
cukier puder, 1/2 szkl.
jajka, 1 szt.
mąka pszenna, 2 i 1/4 szkl.
soda oczyszczona, 1 łyżeczka
przyprawa do piernika, 1 i 1/2 łyżki
kakao, łyżeczka dla ciemniejszego koloru.
landrynki (niepudrowane), 1 opakowanie
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Agnieszka (Jelcz Laskowice)
(Głosów: 4146)
Miód i masło rozpuścić w rondelku (nie doprowadzając do wrzenia) i przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ( jeżeli ciasto wyjdzie bardzo rzadkie dosypywać stopniowo troszkę mąki). Jeżeli będzie zbyt miękkie to trzeba schłodzić, żeby lepiej można było rozwałkować.
Rozwałkować na grubość ok 5 mm, podsypując mąką. Foremkami wykrawać pierniczki w różnych kształtach. W pierniczkach wykrawać okienko np. kieliszkiem, nie zapominając o zrobieniu dziurki na tasiemkę do zawieszenia na choince ( ja robię słomką do picia, wtedy nie zarasta w trakcie pieczenia) i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde okienko w pierniczku włożyć jedną landrynkę. Piec ok 10 minut w 180 stopniach ( wypieczone zbyt mocno będą kruche i będą miały gorzki smak). Ściągnąć z blachy dopiero po wystudzeniu.
Ostudzone lukrować według własnych upodobań :) Udanej zabawy i smacznego :)