Składniki:
mąka, 3 szkl
woda, 1 szkl
świeże drożdże , 0,5 kostki
sól, 1 łyżeczka
cukier, 1 łyżeczka
oliwa lub olej, 3 łyżki
zioła prowansalskie,
Obłożenie:,
ser żółty, 25 dkg
szynka, 20 dkg
papryka, 0.5 szt
pomidor, 1
oregano,
Sos:,
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
ketchup, 3 łyżki
olej, 2 lyżki
szczypta: soli, cukru, pieprzu, ostrej papryki i oregano,
Do miski wlewamy ciepłą ( nie za gorącą !!) wodę , wykruszamy pół kostki drożdży i rozpuszczamy je. Dosypujemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy króciutko ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy na czas przygotowania składników obłożenia ( ok 30 min do czasu podwojenia objętości)
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy placki wielkości ok 40 cm , najlepiej zwilżyć sobie dłonie olejem wtedy ciasto idealnie z nami współpracuje, następnie smarujemy sosem, wykładamy przygotowane dodatki, posypujemy startym serem i na wierzch ziołami. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 i pieczemy ok 10 - 15 min . Jeśli robimy od razu z całej porcji prostokątną blaszkę to pieczemy ok 20 - 25 min. Po wyjęciu wyjmujemy na kratę , żeby odparowała a po ok 3 min zajadamy się nią .