Składniki:
papierówki , 1 kg
masło , 1 szt.
mąka, 1/2 kg
jajka, 4 szt.
cukier brązowy, 10 łyżek
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
cynamon, 2 łyżeczki
pestki dyni, 1/3 op.
sezam, 1/2 op.
śmietanka kremówka, 1 op.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Czempiń)
(Głosów: 29)
Miękkie masło, żółtka z czterech jajek, 5 łyżek cukru, proszek do pieczenia, małą szczyptę soli, podprażone pestki dyni i sezamu, mąkę (wg uznania) wymieszać na kruche ciasto.
Połowę przełożyć do formy i lekko podpiec w temp. 180 stopni.
Jabłka pokroić, dodać cukier i poddusić, dodając cynamon.
Wyłożyć jabłka na upieczony spód i pokruszyć na wierzchu pozostałą część ciasta. Piec ok 30-40 minut w temp. 175-180 stopni.
Ciepłe ciasto polać ubitą śmietanką i oprószyć cynamonem :)