Składniki:
papryka, 8 sztuk
ryż, 2 woreczki
mięso mielone, 1/2 kg
cebula, 2 sztuki
suszone pomidory, 80 g
cukinia, 2 sztuki
sok pomidorowy, 0,7 l
ząbek czosnku , 2 sztuki
cukier, 1 łyżka
sól, 1 łyżka
pieprz, 1 łyżeczka
papryka ostra, 1 łyżeczka
musztarda, 3 łyżki
jajka, 2 sztuki
majeranek, 1 łyżeczka
oliwa, 5 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Borówiec)
(Głosów: 0)
Przygotowanie: Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę smażyć na złoty kolor, dodawać po kolei resztę składników:
mięso, czosnek, siekane pomidory, cukinię pokrojoną w kosteczkę, sok pomidorowy, musztardę i przyprawy – całość dusić 20 minut na wolnym ogniu, po czym odstawić do przestudzenia. Do sosu dodać ryż i ubite jajka ( temp. taka żeby jajka się nie ścięły) wszystko razem wymieszać. Paprykom poodcinać czapeczki z szypułką i wyjąć gniazda.
Farszem napełnić papryki papryki i przykryć je czapkami. Pozostały farsz można wyłożyć w naczyniu między paprykami. Papryki posmarować oliwą, żeby ładniej się upiekły. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Obserwować czy ładnie się rumienią:)