Składniki:
mąka pszenna, 1 kg
drożdże, 6-6,5 dkg
cukier, 4 łyżeczki
sól, 2 łyżeczki
ciepła woda, ok. 0,5 l
olej, 4 łyżki
suszone pomidory, 10 dkg
zielone oliwki Iberia Jumbo XL, 10 dkg
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Justyna (Warszawa)
(Głosów: 18)
Drożdże rozpuścić z cukrem w połowie ciepłej wody, mąkę przesiać do dużej miski, suszone pomidory i zielone oliwki posiekać.
Do mąki dodać sól, pomidory i oliwki, wymieszać. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać do nich olej i wszystko wlać do miski z mąką. Wymieszać drewnianą łyżką, dodać resztę wody i wyrabiać robotem. Ciasto powinno mieć niezbyt gęstą, kleistą konsystencję. Następnie wyrabiać rękami na posypanej mąką stolnicy, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleiło. Uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia. W jego trakcie dwa razy wyrabiać ciasto na stolnicy.
Wyrośnięte i wyrobione ciasto należy podzielić na cztery części i z każdej uformować bułkę. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, każdą naciąć skośnie w kilku miejscach. Zostawić na chwilę do podrośnięcia.
Posmarować bułki ciepłą wodą lub lekko spienionym białkiem. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po 20 min. sprawdzić. Bułki powinny być lekko przyrumienione.