Składniki:
łosoś świeży, 300 g
makaron penne, 250 g
ogórek, 1 sztuka
jogurt typu greckiego Tolonis, 1 kubeczek
posiekany koperek, 1 pęczek
świeży rozmaryn, 3 gałązki
oliwa z oliwek Soleada, 3 łyżki
sok z cytryny, 1/2 szklanki
sól, 1 łyżka
pieprz, 1/2 łyżki
cukier, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Lidia (Środa Śląska)
(Głosów: 181)
W misce mieszamy sok z cytryny, 1/2 łyżeczkę soli, oliwę z oliwek i odrobinę pieprzu. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy filet z łososia i pozostawiamy na 1 godzinę w lodówce.
W międzyczasie przygotowujemy sos jogurtowy. Obieramy ogórka ze skórki, ucieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru soku. Ogórka dodajemy do jogurtu. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier, koperek, rozmaryn.
Łososia wyjmujemy z lodówki i grillujemy na tackach aluminiowych około 10-12 minut. Gdy łosoś jest grillowany przygotowujemy koszyczki z makaronu.
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie aldente. Następnie posmarować margaryną kokilki i ułożyć w nich makaron tak aby tworzyły koszyki. Od środka wykładamy żółtym serem. Koszyczki pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z grilla łososia i kroimy na mniejsze kawałki. Rybę wkładamy do ciepłych koszyczków makaronowych i polewamy sosem jogurtowo-ogórkowym. Dekorujemy np. szczypiorkiem i rozmarynem. SMACZNEGO!