Składniki:
Biszkopt,
Gorzka czekolada, 100g
Masło, 100g
Jajka L , 8 szt
Cukier, 150g
Mąka tortowa, 100g
Zmielone orzechy , 50g
Proszek do pieczenia , 2 łyżeczki
Nasączenie ,
Miód, 1 łyżka
Gorąca woda, 1/3 szklanki
Krem ciemny,
Gorzka czekolada, 200g
Śmietanka 30 % , 330ml
Żelatyna, 6 łyżeczek
Gorąca woda, 1/2 szklanki
Cukier puder, 100g
Śmietan-fix , 1 szt.
Jogurt TOLONIS , 250g
Serek mascarpone , 250g
Biszkopciki,
Okrągłe biszkopci, 200g
Krem biały,
Żelatyna, 6 łyżeczek
Gorąca woda, 1/2 szklanki
Mleczko kokosowe, 400ml
Śnieżka , 1 szt
Cukier puder, 80g
Jogurt TOLONIS , 500g
Dekoracja,
Gorzka czekolada , 100g
Margaryna, 25g
Mleko, 3-4 łyżki
Biszkopt: czekoladę wraz z masłem roztopić nad parą i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli, potem z cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać. Domieszać też orzechy i czekoladę (za długo nie mieszać). Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w 175 stopniach.
Po przestygnięciu nasączyć wodą z miodem.
Krem ciemny: czekoladę wraz ze śmietanką roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić to dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem, potem śmietan-fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt oraz serek i zmiksować. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt.
Zaraz poukładać biszkopciki, lekko wciskając. Schłodzić w lodówce.
Krem jasny: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Mleczko ubić z cukrem pudrem i Śnieżką. Potem z porcjami jogurtu. Na koniec wlewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na ciasto i schłodzić.
Dekoracja: czekoladę wraz z margaryną i mlekiem rozpuścić nad parą i polać ciasto w esy-floresy.