Składniki:
Jaja Ale Jaja, 2 sztuki
Szynka maślana Sokołów, 2 plastry
Ser topiony Hochland, 4 łyżeczki
Szpinak Baby, 30g
Sól, szczypta
Pieprz, szczypta
Masło klarowane Mleczna Dolina, 1 łyżka
Jogurt naturalny typu greckiego, 1 łyżka
Ketchup, 1 łyżka
Majonez, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Patryk (Boguchwała)
(Głosów: 1202)
W kromce chleba tostowego wyciąć kwadrat. Łyżkę masła rozpuścić na patelni i położyć na nią ramkę z chleba tostowego, wbić do niego jajko i posypać solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu a gdy jajko się zetnie, przewrócić na drugą stronę. Gdy jajko będzie usmażone przewrócić i posmarować 1,5 łyżeczki sera topionego. Szpinak poszatkować, posypać tost z serkiem i położyć plaster szynki. Wycięty kwadrat z jednej strony posmarować masłem i lekko podsmażyć na patelni. Nie podsmażoną stronę posmarować połową łyżeczki sera topionego i położyć na szynkę. Cały tost przewrócić na kwadrat i chwilkę podsmażyć. Drugiego przygotować tak samo.
Sos jogurtowy: majonez z jogurtem połączyć i dodać sól i pieprz. Tost położyć na talerz i podać z sosem i ketchupem.