Składniki:
Polędwica wieprzowa , 400 g
MARYNATA: Ocet balsamiczny, 150 ml
Porto, 150 ml
Czosnek, 2 posiekane ząbki
Oliwa, 2 łyżki
Sól i pieprz, do smaku
SOS: masło, 4 łyżki
Gorzka czekolada, 25 g
Czerwona cebula, 1/2 szt.
Sok z czarnej porzeczki 100%, 250 ml
Mięta, 6 listków
Papryczka chilli, 1/2 szt.
Cynamon, 1/4 łyżeczki
Sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marek (Warszawa)
(Głosów: 55)
Umytą i osuszoną polędwiczkę oczyść z błon, włóż do marynaty na kilka godzin lub całą noc. Przygotuj sos: Posiekaj cebulę i zeszklij na 1 łyżce masła, dodaj sok porzeczkowy, pieprz, cynamon i posiekaną chili, wszystko zagotuj i zredukuj płyn o połowę. Pod koniec gotowania dodaj miętę i sól, odstaw. Czekoladę rozpuść w misce postawionej na garnku z gorącą wodą, dodaj pozostałe 3 łyżki masła, stopniowo dodawaj zredukowany, przetarty przez sito sos, cały czas mieszając żeby czekolada się nie zważyła. Grilluj szczelnie zawiniętą w folię aluminiową ok. 10-15 minut, po tym czasie zdejmij folię, opiecz polędwiczkę na ruszcie z każdej strony.
Polędwiczka powinna być soczysta w środku z ciemną skórką na zewnątrz. Po upieczeniu potnij mięso na mniejsze kawałki, rozłóż na talerzu i polej sosem czekoladowo-porzeczkowym. Do tak przygotowanej polędwiczki pasują różne dodatki. Ja polecam sałatkę z grillowanych i świeżych warzyw skropionych oliwą i sokiem z cytryny, doprawionych solą i grubo mielonym pieprzem w proporcjach zgodnie z upodobaniem.