Przepis konkursowy

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM CZEKOLADOWO-PORZECZKOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Polędwica wieprzowa , 400 g
MARYNATA: Ocet balsamiczny, 150 ml
Porto, 150 ml
Czosnek, 2 posiekane ząbki
Oliwa, 2 łyżki
Sól i pieprz, do smaku
SOS: masło, 4 łyżki
Gorzka czekolada, 25 g
Czerwona cebula, 1/2 szt.
Sok z czarnej porzeczki 100%, 250 ml
Mięta, 6 listków
Papryczka chilli, 1/2 szt.
Cynamon, 1/4 łyżeczki
Sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Marek (Warszawa)
(Głosów: 55)


Zostań mistrzem kuchni

Umytą i osuszoną polędwiczkę oczyść z błon, włóż do marynaty na kilka godzin lub całą noc. Przygotuj sos: Posiekaj cebulę i zeszklij na 1 łyżce masła, dodaj sok porzeczkowy, pieprz, cynamon i posiekaną chili, wszystko zagotuj i zredukuj płyn o połowę. Pod koniec gotowania dodaj miętę i sól, odstaw. Czekoladę rozpuść w misce postawionej na garnku z gorącą wodą, dodaj pozostałe 3 łyżki masła, stopniowo dodawaj zredukowany, przetarty przez sito sos, cały czas mieszając żeby czekolada się nie zważyła. Grilluj szczelnie zawiniętą w folię aluminiową ok. 10-15 minut, po tym czasie zdejmij folię, opiecz polędwiczkę na ruszcie z każdej strony. Polędwiczka powinna być soczysta w środku z ciemną skórką na zewnątrz. Po upieczeniu potnij mięso na mniejsze kawałki, rozłóż na talerzu i polej sosem czekoladowo-porzeczkowym. Do tak przygotowanej polędwiczki pasują różne dodatki. Ja polecam sałatkę z grillowanych i świeżych warzyw skropionych oliwą i sokiem z cytryny, doprawionych solą i grubo mielonym pieprzem w proporcjach zgodnie z upodobaniem.
Tagliatelle z prawdziwkami, szpinakiem i szynką parmeńską
Tagliatelle z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4739
Chrupiąco - ziołowe niebo w gębie
Chrupiąco - ziołowe...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 93
Tort bezowy ze świeżymi figami
Tort bezowy ze...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 1562
Mango lassi
Mango lassi
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2392
Tofu-omlet z mąki kokosowej
Tofu-omlet z mąki...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 0
Jesienna zapiekanka Occhi di Lupo
Jesienna zapiekanka...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 111