Składniki:
jajko, 1 szt
żółtka, 3 szt
mąka, 1,5 szk
mleko, 700 ml
sól, 1/4 łyżeczki
cukier waniliowy , 2 łyżeczki
twaróg półtłusty, 200 g
cukier puder, 1 łyżka
zmiksowane truskawki, 1,5 szk
budyń czekoladowy, 1 szt
kakao, 1 łyżka
cukier, 2 łyżki
margaryna, 100 g
galaretka truskawkowa, 1 szt
woda, 400ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Ożarów)
(Głosów: 218)
Do miski wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy jajko, żółtka, cukier oraz wanilię. Mieszamy do połączenia składników i stopniowo dodajemy mąkę. Z przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Twaróg łączymy z cukrem pudrem i zmiksowanymi truskawkami (1/2 szklanki). Smarujemy każdy naleśnik i zwijamy w rurkę. Układamy jeden obok drugiego w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeden lub dwa dzielimy na mniejsze kawałki i wypełniamy puste miejsca tak, aby całe dno było zakryte. Budyń gotujemy na pozostałym mleku z dodatkiem cukru i kakao. Kiedy wystygnie, ucieramy go z margaryną. Przekładamy krem do dekoratora i robimy dowolne wzorki na naleśnikach. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Do tężejącej dodajemy pozostałe zmiksowane truskawki (1 szklankę). Ostrożnie wylewamy truskawkowy mus na krem i wstawiamy do lodówki.