Składniki:
filetu z dorsza, bez skóry i ości ,sera Bursztyn , śmietany 36% , musztarda pełnoziarnista , świeżego szczypiorku , Pieczone pomidory- pomidorków cherry , świeżej bazylii , sól i pieprz , oliwy z oliwek , Pieczony dorsz według Marit Bjørgen Pieczony dorsz według Marit Bjørgen 4 4 porcje 20-40 min. Difficulty Średnio zaawansowany Fotograf: Esten Borgos Wyśmienity dorsz w śmietanie zapiekany z serem i musztardą. Podawany z klasycznym zestawieniem pomidorów z bazylią. Składniki Liczba porcji - + 800 g filetu z dorsza, bez skóry i ości
100 g sera Bursztyn , 1 łyżka stołowa musztarda pełnoziarnista
2 łyżki stołowe śmietany 36% , 2 łyżki stołowe świeżego szczypiorku
szczypta soli i pieprzu , Pieczone pomidory - 10 szt pomidorków cherry
1 łyżka stołowa świeżej bazylii, szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Danuta (Tychy)
(Głosów: 4462)
Sposób przygotowania Dorsza
Ustawić piekarnik na 180°C.
Dorsza pokroić na odpowiednie porcje, przełożyć do wysmarowanego
tłuszczem żaroodpornego naczynia.
Doprawić solą i pieprzem.
Ser zetrzeć, wymieszać ze śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem. Powstałym sosem polać dorsza.
Piec w piekarniku około 15 minut
Sposób przygotowania Pieczone pomidory
Folię aluminiową posmarować masłem i zagiąć krawędzie.
Pomidory przekroić na pół, położyć na folii, środkiem do góry.
Doprawić solą, pieprzem, posiekaną bazylią i odrobiną oliwy z oliwek.
Piec pomidory w piekarniku razem z rybą przez ostatnie 10 minut.